«Οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές έχουν ήδη τις πληροφορίες που χρειάζομαι για να συντηρήσω/διαχειριστώ τα κτήρια, γιατί πρέπει να ξανακάνω αυτό που έχει ήδη γίνει;»
- Ανώνυμου ιδιοκτήτη
Ο κύκλος ζωής ενός τεχνικού έργου μπορεί χονδρικά να χωριστεί σε τρεις φάσεις: σχεδιασμός, κατασκευή, λειτουργία/συντήρηση. Έστω παραδοσιακό συμβόλαιο, στο οποίο οι εργασίες κάθε φάσης εκτελούνται από διαφορετικό παίκτη. Πολύ χονδρικά, η διαδικασία έχει ως εξής: οι διάφοροι μελετητές (αρχιτέκτονες, στατικοί, ηλεκτρολόγοι κοκ) αποτυπώνουν τη μελέτη σε σχέδια που απευθύνονται στον εργολάβο, παρέχοντάς του τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατασκευάσει το έργο. Με τη σειρά του, ο εργολάβος παραλαμβάνει τα σχέδια, κατασκευάζει το έργο και το παραδίδει στον ιδιοκτήτη.
Και τώρα ο ιδιοκτήτης καλείται να διαχειριστεί τη φάση λειτουργίας / συντήρησης. Τι γίνεται όμως με τις πληροφορίες που χρειάζεται για να το πράξει; Ενδεικτικά:
«Συχνά ελλιπείς, χωρίς συνοχή, ευθυγραμμισμένες με ανάγκες κατασκευαστή, ελάχιστα χρήσιμες για ιδιοκτήτη» [1]
«Σε δύσχρηστη μορφή, καταλήγουν σε χαρτόκουτα σε κάποια αποθήκη, κίνδυνος να χαθούν/καταστραφούν. Το ξεπακετάρισμα και η εισαγωγή πληροφοριών σε ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης μπορεί να πάρει χρόνια --> απώλεια χρόνου/χρήματος» [2]
«Πρόσβαση σε πληροφορίες και επικαιροποίησή αυτών δύσκολες, ανάλυσή τους πρακτικά αδύνατη» [3]
Απώλειες πληροφοριών κατά το hand-over μεταξύ των διάφορων φάσεων
Μιλάμε για έναν κανονικό Πύργο της Βαβέλ, που επιβαρύνει με κόστος και υπονομεύει το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η εγκατάσταση.
Αναφορές
1. J. J. Goedert, P. Meadati, Integrating Construction Process Documentation into Building Information Modeling, Journal of Construction Engineering Management 134 (7) (2008) 509–516.
2. East, W., Construction-Operations Building Information Exchange (COBie), 2014, http://www.wbdg.org/resources/cobie.php?r=rpi
3. Schley, M., BIM for Facility Management - Managing for the Building Lifecycle, 2012, http://www.ifma-afc.org/docs/submissions/2012-04-BIM.pdf
Comments