Το τελευταίο βήμα της προσπάθειας της ανθρωπότητας να περιγράψει τα έργα που συνθέτουν το τεχνικό της περιβάλλον είναι το ΒΙΜ (Building Information Modeling): μια έξυπνη τριδιάστατη μοντελοκεντρική διαδικασία που δίνει στους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου τη διορατικότητα και τα εργαλεία για να κάνουν αποτελεσματικότερο σχεδιασμό, κατασκευή και διαχείριση κτηρίων και υποδομών [1] – και τη δυνατότητα να βάλουν ένα τέλος στο φαινόμενο του Πύργου της Βαβέλ.
Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη χρησιμοποιούν ένα μοντέλο για να αποθηκεύουν και να παίρνουν πληροφορίες, συνεπώς δε χάνονται πληροφορίες.
Προσέγγιση κύκλου ζωής: φιλοδοξεί να εξετάζει τις διαφορετικές φάσεις της ζωής του έργου στη διαλεκτική τους αλληλεξάρτηση
ΒΙΜ & Διαχείριση Εγκαταστάσεων στο παγκόσμιο και το ελληνικό πλαίσιο
Διεθνώς, η δυνητική αποτελεσματικότητα του BIM επιτυγχάνεται σπάνια. Η προσέγγιση του κύκλου ζωής παραμένει συχνά σε επίπεδο διακήρυξης, με τη χρήση του BIM να σταματάει συνήθως στην παράδοση του έργου στον πελάτη και να μην εκτείνεται στη φάση λειτουργίας/συντήρησης [2]. Ακόμη και αν ξεπεράσει τις φάσεις σχεδιασμού και κατασκευής, η αποτελεσματικότητά της απέχει, στις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ από το επιθυμητό [3]. Τα παραπάνω έχουν γίνει κατανοητά στη διεθνή ακαδημία, και κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια, κυρίως στις ΗΠΑ και τη βόρεια και δυτική Ευρώπη, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να καταπιάνονται με το ζήτημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μάλιστα συμπεριλάβει διατάξεις χρήσης ΒΙΜ στους οικοδομικούς του κανονισμούς.
Στο ελληνικό πλαίσιο τα πράγματα βρίσκονται σε πρωτόλειο στάδιο. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει θέσει ακόμα το αντικείμενο σε προτεραιότητα, και το κράτος δεν έχει αναλάβει κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτή η κατάσταση αντανακλάται στην αγορά: καμία ελληνική επιχείρηση δεν προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες. Διάφορες επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων το κάνουν χωρίς τη χρήση πρακτικών ΒΙΜ, πράγμα που θέτει ένα άνω όριο στην αποδοτικότητά τους και στην αξία που παρέχουν στον πελάτη.
"Το ΒΙΜ αποτελεί το μέλλον του κλάδου". Γιατί;
Μεταξύ άλλων, επειδή:
- πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά που αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα ύψους $11.7 δις έως το 2022 [4].
- η μετατόπιση της έμφασης της αγοράς στη μείωση του κόστους και την αειφορία που φέρνει η παγκόσμια κρίση ταιριάζει έξοχα με τη βασική λογική του ΒΙΜ.
- προωθείται από τους business leaders του κατασκευαστικού κλάδου παγκοσμίως - και από τις κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του μεταπολεμικού κόσμου [ΗΠΑ, Βρετανία κοκ].
- ένα μοντέλο ΒΙΜ ισοδυναμεί με χίλια σχέδια!
Αναφορές
1. Autodesk, BIM and the Future of AEC, https://www.autodesk.com/solutions/bim
2. Jordani, D. A., 2010. BIM and FM: The portal to lifecycle facility management. Journal of Building Information Modeling, Volume 6, pp. 13-16.
3. Lucas, J., Bulbul, T. and Thabet, W. (2013). An object-oriented model to support healthcare facility information management. Automation in construction, 281-291.
4. RICS, BIM rises in the United States, 2016, https://resources.rics.org/content/bim-rises-united-states
Comments